Równanie trygonometryczne
mhm: Rozwiąż równanie:
(4sin2x− 1)*sin x = cos2x− 3sin2x , dla x ∈ (− π ,0) .
Po przekształceniu wyszło mi:
(4sin2x− 1)*sin x =−(4sin2x− 1)
Mam pytanie −−> dlaczego nie mogę skrócić obydwu nawiasów, tylko muszę przenieść prawą stronę
,a
następnie wyłączyć wspólny czynnik przed nawias?
28 kwi 11:29
chichi:
Bo zgubisz rozwiązania, zauważ że jeśli ten nawias się zeruje, to zerują się obie strony
28 kwi 11:31
Louie314: Dlatego, że byłoby ryzyko dzielenia przez zero, gdy 4sin2x−1=0. Stąd bezpieczniej przenieść na
lewą stronę i wyłączyć wspólny czynnik przed nawias. Jeżeli wykonałbyś dzielenie, to zgubiłbyś
rozwiązania (jeżeli nie sprawdziłbyś osobno warunku 4sin2x−1=0).
28 kwi 11:32
chichi:
A co jakbyś podzielił przez 0?
28 kwi 11:32
ICSP: Zależy jak zrozumieć "skrócić oba nawiasy".
28 kwi 11:33
Don't For Me: Jeśli by podzielił przez 0 i mu wyszło to dostał by nagrode Nobla w dziedzinie matematyki
28 kwi 11:34
mhm: Faktycznie, dziękuję wszystkim za pomoc
28 kwi 11:35