planimetria
Kajetan: Dany jest romb ABCD. Przez wierzchołki B i D poprowadzono dwie proste równoległe przecinające
boki CD i AB − odpowiednio − w punktach M i N, tak, że podzieliły one ten romb na trzy figury
AND, NBMD, BCM o równych polach. Ponadto wiadomo, że |MB| = |ND| = |BD|.
Oblicz cosinus kąta ostrego tego rombu.
28 kwi 09:53
28 kwi 11:06
Kajetan: a jak do tego sie zabrales? ja zrobilem rysunek, ale kompletnie nie wiem jak to ruszyc ...
28 kwi 11:08
Louie314: Bazuj na polach. Przyjmij sobie np. |DM|=x, bok rombu np. |AB|=a i wysokość rombu jako h.
Przyrównaj pole trójkąta AND (BCM) z polem równoległoboku NBMD (mają takie same wysokości).
Dzięki temu wyrazisz "a" za pomocą x. Potem musisz jeszcze wykombinować coś, aby wyznaczyć "h"
przy pomocy "x" (lub a). A cosinus policzysz łatwo z pola rombu, ponieważ jest ono równe
a2sinα i składa się z pól dwóch trójkątów i równoległoboku.
28 kwi 11:14
Kajetan: ok, dzieki! juz sie za to zabieram
28 kwi 11:31
qstosz:

Pola P
AMD = P
MBND = P
BCN = P i P
ABCD = 3P = a
2sin(2α)
| | 1 | |
P = 2* |
| *2e*2e*sin(2α) = 4e2sin(2α), 3*4e2sin(2α) = a2sin(2α) stąd a = 2√3e |
| | 2 | |
| | e | |
sinα = |
| , cos2α = 1 − 2sin2α |
| | a | |
28 kwi 11:34
Kajetan: Louie314 bardzo dziekuje za wskazowki! wszystko pieknie wyszlo !
28 kwi 11:48