Ciągi
Edward: Witam. Tym razem do sprawdzianu mam kilka zadań. Proszę o pomoc.
1. (7.145. Trzy liczby, ktorych suma wynosi 9 tworza ciag arytmetyczny. Jesli do pierwszej z
| | 1 | |
nich dodamy 3 |
| , a dwoch pozostalych ni zmienimy to otrzymamy ciag geometryczny. Znajdz |
| | 8 | |
te liczby.
Będę tutaj sukcesywnie dodawać kolejne zadania ktorych nie bede potrafil zrobic.
Prosze o pomoc.
3 mar 17:33
Edward: Zadanie kolejne:
Pierwszy wyraz Ciagu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego rowna sie 8. Dugie
wyrazy tych ciagow tez sa rowne. Jakie moga byc te ciagi, jesli trzeci wyraz ciagu
| | 25 | |
geometrycznego stanowi |
| trzeciego wyrazu ciagu arytmetycznego? |
| | 16 | |
3 mar 17:53
edi: 1.
Wiadomo, że:
a
1 + a
1 + r + a
1 + 2r = 9
stąd:
3a
1 + 3r = 9
czyli
a
1 + r = 3
czyli
a
2 = 3
Skoro drugi wyraz ciągu arytmetycznego równy jest drugiemu wyrazowi ciągu geometrycznego oraz
trzeci arytmetycznego równa się trzeciemu geometrycznego, możemy ułożyć następujący układ
równań:
a
1 + r = 3
Wynik:
3 mar 18:00
edi: przepraszam, wkradł się błąd:
Wynik:
3 mar 18:01
edi: 2.
a
1 + r = a
1q
gdzie a
1 jest znane; a
1 = 8
3 mar 18:03
Edward: Zauwazylem ze wstawiacie "r". Co to jest? Dlaczego ono się tam znajduje?
3 mar 18:04
edi: r jest to różnica ciągu arytmetycznego, inaczej mówiąc:
a3 − a2 = a2 − a1 = r
3 mar 18:07
Edward: aha. OK. Dzięki
Jeszcze takie zadanie z tego dzialu:
Trzy rozne liczby a,b,c tworza ciag arytmetyczny, natomiast liczby a,d,c − ciag geometryczny.
Wyrazy obu ciagow sa dodatnie. Suma wyrazow ktorego ciagu jest wieksza?
Prosze o pomoc. Nie nawidze zadan na udowadnianie twierdzen
3 mar 18:15
Edward: pomoze ktos?
3 mar 18:29
Edward: odświeżam
3 mar 18:36
Edward: Pomoze ktos? Nie wiem co dalej robic..
3 mar 18:42
edi: Wiemy, że a
1 + 2r = a
1q
2, czyli:
Pomiędzy obiema stronami nierówności nie piszemy na razie żadnego znaku, gdyż nie wiemy która
strona jest większa
3(a
1 + r) a
1(q
2 + q + 1)
| 3r(q2 + 1) | | 2r(q2 + q + 1) | |
| |
| |
| q2 −1 | | q2−1 | |
| 3r(q2 + 1) − 2r(q2 + q + 1) | |
| 0 |
| q2 − 1 | |
| 3rq2 + 3r − 2rq2 − 2rq − 2r | |
| 0 |
| (q−1)(q+1) | |
| rq2 − 2rq + 1 | |
| 0 |
| (q−1)(q+1) | |
Teraz widać już, że lewa strona jest zawsze większa lub równa zero, więc suma ciągu
arytmetycznego jest większa lub równa zero
Dla q ∊ (−
∞ ; 0> liczby tworzące ciąg geometryczny nie byłyby dodatnie, więc odpada
Dla q ∊ (0; 1) ciąg byłby malejący, więc r ciągu arytmetycznego musiałaby być ujemna − licznik
dodatni
Dla q ∊ {1} − sumy są równe
Dla q ∊ (1;
∞) − widać, że ułamek jest dodatni
3 mar 18:45
Edward: Ale dlaczego Ty wogole nie robisz tego na tych literach a,b,c i a,d,c tylko na r, q..?
3 mar 18:50
Edward: Czemu Ty liczczysz na tych q i r? Nie da sie na a,b,c?
3 mar 19:06
Adaś: odsiwezam
3 mar 19:14
Adaś: bo to zadanie tez mi sie podoba

pomoze ktos edwardowi? Ja tez skorzystam
3 mar 19:15
edi: No jeżeli nie podoba się Wam rozwiązanie na q i r to zawsze możecie próbować robić na a,b,c.
Życzę powodzenia
3 mar 19:18