rachunek prawdopodobienstwa
misio:
Dwie maszyny wykonują detale: pierwsza maszyna 75%, a druga 25%. Wśród detali maszyny pierwszej
95% , a maszyny drugiej 80% odpowiada wymogom technicznym. Wylosowano jeden detal, który
odpowiada wymogom technicznym. Jakie jest prawdopodobieństwo, że detal ten pochodzi z maszyny
drugiej?
Wiem ze to zadanie juz bylo ale mam pewne problemy, próbuje to zrobić na prawdopodobienstwo
warunkowe
A− detal odpowiadajacy wymogom
B− detal pochodzi z 2 maszyny
P(B)=P(A*B)/P(A|B)
P(A*B)=1/4*8/10
jednak warunkowego nie umiem wyznaczyć
28 kwi 09:42
getin:
Szukane prawdopodobieństwo to
| | | |
|
| |
| | | 75 | | 95 | | 25 | | 80 | |
| * |
| + |
| * |
| | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
| |
28 kwi 09:58
misio: dlaczego P(A|B) to 0.75*0.95+0.25*0.8
28 kwi 10:34
getin:
Nie P(A|B) = 0,75*0,95+0,25*0,8 tylko P(B) = 0,75*0,95+0,25*0,8
28 kwi 10:37