prawdopodobienstwo
paulinqa: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie bez zwracania tworząc
liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo A − otrzymana liczba jest mniejsza od 432.
Zrobiłam to na 2 sposoby prosiłabym o sprawdzenie ich
1) − − −
a)
na 1 miejsce najpierw daje liczby 1,2,3 to 3 mozliwosci
na 2 miejsce daje dowolna z pozostalych czyli 4 mozliwosci
na 3 miejsce daje dowolna z pozostalych czyli 3 mozliwosci
mam 3*4*3=36
b)
na 1 miejsce daje 4 czyli 1 mozliwosc
na 2 miejsce daje 2 lub 1 − 2 mozliwosci
na 3 miejsce zostalo mi 3 mozliwosci
mam 1*2*3=6
c)
liczba 431
|A|=36+6+1=43 |Ω|=5*4*3=60 P(A)=43/60
2) − − −
A' − wylosowano liczbe wieksza od 432
1)
na 1 miejsce daje 5 to 1 mozliwosc
na 2 miejsce daje dowolna z pozostalych to 4 mozliwosci
na 3 miejsce daje dowolna z pozostalych to 3 mozliwosci
mam 1*4*3=12
b)
na 1 miejsce daje 4 to 1 mozliwosc
na 2 miejsce daje 3 to 1 mozliwosc
na 3 miejsce daje 5 lub 2 to 2 mozliwosci
mam 1*1*2=2
c)
na 1 miejsce daje 4 to 1 mozliwosc
na 2 miejsce daje 5 to 1 mozliwosc
na 3 miejsce daje dowolna z pozostalych to 3 mozliwosci
mam 1*1*3=3
|A'|=12+2+3=17 to |A|=43 |Ω|=5*4*3=60 P(A)=43/60
28 kwi 00:09
paulinqa: W A' miałam na mysli wieksza badz rowna od 432
28 kwi 00:11
wredulus_pospolitus:
no i super
28 kwi 00:40
paulinqa: Dziekuje Panu
28 kwi 00:57