matematykaszkolna.pl
Ciąg arytmetyczny Szkolniak: Wykaż, że nie istnieje ciąg arytmetyczny, którego wyrazami, niekoniecznie kolejnymi, są liczby 7, 11, 15. Chciałbym się zapytać czy tok rozumowania jest okej − moje rozwiązanie: Niech r będzie różnicą naszego ciągu arytmetycznego. Tworzymy układ równań:
 7+xr=11  
7+yr=15, gdzie x,y∊ℤ\{0}
Z obu wyznaczamy r, porównujemy i otrzymujemy, że:
 x 117 

=

y 1511 
 x 117 
x,y∊ℤ\{0} ⇒

∊ℚ, ale

∉ℚ, co prowadzi nas do sprzeczności.
 y 1511 
Byłoby okej?
28 kwi 00:09
ABC: Gdybym ja oceniał , chciałbym mieć dokładniej rozpisane dlaczego to nie należy do wymiernych To zadanie jest stare jak świat, jeszcze w zbiorze z 1960 roku widziałem je emotka
28 kwi 06:26
Szkolniak: Jedyne co mi przychodzi na ten moment do głowy to mógłbym usunąć niewymierność w mianowniku, ale wątpię żeby to wystarczało. To zadanie od mojego byłego nauczyciela, które dostałem z 2 lata temu na karcie zadań, ale kto wie, może je wziął z takiej właśnie książki emotka Na internecie szukałem w ogóle rozwiązania tego zadania, ale bardzo mało tego jest. Znalazłem jedynie rozwiązanie Adama, którego nie za bardzo rozumiem.
28 kwi 11:32
Japońska podróba 6-latka: uwolnienie od niewymierności z prawidłowym komentarzem byłoby OK Natomiast w zbiorze zadań Gdowski Pluciński który miał z 15 wydań , to zadanie jest z liczbami 2 3 5 i sposób rozwiązania nieco inny , jeśli masz dostęp to popatrz
28 kwi 11:49
28 kwi 11:51
Japońska podróba 6-latka: właśnie to miałem na myśli emotka
28 kwi 11:55
Szkolniak: Nawet mam taki egzemplarz zbioru zadań dla kandydatów u siebie w domu na półce, ale kompletnie zapomniałem że tam też było takie zadanie. Na internecie widziałem przykład gdzie były liczby bodajże 2, 5 i 8, gdzie 8 mogliśmy zapisać jako 22 i trochę sie sytuacja tam upraszczała, tu natomiast nie ma takiej możliwości i przez to nie wpadłem na podniesienie do kwadratu. No nic, dzięki wielkie! emotka
28 kwi 11:58
28 kwi 12:08
ite: Prześliczne są te dziewczyny! Nie wiem, jak panowie z tego wątku ale ja się zachwycam : )
28 kwi 12:21
Don't For Me: ite Niedawno skończyłem oglądać ten serial −16 odcinków https://www.youtube.com/watch?v=IZUJpT3AAEY&list=RDCGnc553-ttg&index=10
28 kwi 17:57