zad. hauS !
monika xddd: Jak podzielić trójkąt na trzy trójkąty o jednakowych polach ?
3 mar 17:31
Edward:

ee, ja bym poprowadzil z kazdego kątu wysokość. Powinny się one przeciąć w jednym punkcie.
Potem polaczyl wysokosci do tego punku i tak powstana 3 o tym samym polu. Chyba

Rysunek nie jest dokladny, ale na kartce sobie to pomierz

i chyba dobrze wyjdzie
3 mar 17:37
edi: Nie każdy trójkąt jest równoboczny.
3 mar 17:48
Edward: To jak to podzielic zeby pasowalo do kazdego trojkata? Moja metoda sprawdzi sie przy
rownobocznym − fakt. Ale nie pomyslalem o np roznobocznym

Masz jakis pomysl?
3 mar 17:49
monika xddd: Dziękuje
3 mar 17:54
sara: jakieś to dzikie
1 sty 18:18
Dominika: Powiem szczerze że nie wiem za bardzo jak to zrobić ale myślę że najlepsza metoda to zaznaczyć
środek trójkąta a następnie połączyć linią do wierzchołków i wtedy powinno wyjść rozwiązanie
do
zadania. Taka jest moja metoda. To cześć

1 sty 18:22
ździsiu : jakieś to zadanie porypane nie xd
1 sty 18:27
Eta:

1/ podzielić odcinek AB=3a na trzy równe części
2/ Punkty podziału połączyć z wierzchołkiem C
| | a*h | |
pola trójkątów P(ADC )= P(DEC)=P(EBC)= |
| |
| | 2 | |
1 sty 18:38
s:
9 paź 18:14