liczby zespolone
Werka: Podaj, jakie przekształcenia geometryczne płaszczyzny są określone następującymi wzorami:
a)f(z)=iz
pomyślałam, że rozpisując z=a+bi f(z)= ai−b
w odpowiedział jest zapis, ze jest to obrót wokół początku układu wsp. o kąt pi/2
czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? pozdrawiam
27 kwi 20:10
HWAYUGI:

Według mnie tak
Funkcja liczbie zespolonej przyporzadkowuje jej cześc urojona czyli (im)
Natomiast czesc rzeczywista re=0
natomiast nie wiem jak okreslic kat obrotu jesli im bedzie znajdowało sie na ujemnej czesci imz
| | π | |
ja bym napisał obrót o kąt − |
| |
| | 2 | |
Tutaj musi sie wypowiedziec ktoś bardziej kompetentny
27 kwi 20:39
janek191:

Niech np. a> 0 i b > 0
f( z) = f( a + b i) = i*( a + b i) = a i + b i
2 = a i − b = − b + a i
y = f(z)
28 kwi 07:29