Procent składany
atraM: Miesięczna roczna stopa procentowa jest równa 0,4%. Oblicz równoważną roczną stopę procentową
przy obliczaniu odsetek wg reguły procentu składanego.
W odpowiedziach jest ~4,9%
Złożyliśmy w banku 20 000 zł. W pierwszym roku roczna stopa procentowa była równa 6% a w drugim
5,2%. Oblicz kwotę odsetek którą otrzymamy po dwóch latach, jeżeli są one obliczone wg reguły
procentu składanego.
Odp 2302,40 zł
Złożyliśmy w banku 10000 zł i po dwóch latach otrzymaliśmy 1130 zł odsetek. Oblicz roczną stopę
procentową w pierwszym roku jeśli wiesz że w drugim roku była ona równa 5% i odsetki są
naliczane wg reguły procentu składanego.
Odp 6%
Proszę pomocy
27 kwi 19:56
ABC:
To znowu ta Marta co ma dwa jajka?

Przecież to proste jest
Zad.1 bierzesz kalkulator naukowy i ponieważ 0,4%=0,004 wykonujesz działanie:
(1+0,004)
12=1.04907....odejmujesz od tego 1 i zamieniasz na procenty mnożąc przez 100%
wychodzi 4,907... %
Zad.2 20000*1,06*1,052=22302.4
22302,4−20000=2302,4
a trzeciego już mi się nie chce robić
27 kwi 21:43
atraM: Pierwszy raz tu coś piszę, więc pomyłka

Dzięki za pomoc, ogólnie rozumiem Twój sposób ale ja chyba to muszę zrobić jakoś inaczej,
bo za tydzień matura a na niej pod ręką jedynie kalkulator prosty...
27 kwi 21:51
ABC: Na maturę podstawową te zadania za trudne są , na rozszerzoną gdyby dali choć tablice
logarytmiczne albo suwak logarytmiczny to by się dało zrobić
Zad.3 Układasz równanie
10000*x*1.05=10000+1130
10500x=11130
x=11130:10500=1,06 i znowu odejmujesz 1 i razy 100% , wychodzi 6%
27 kwi 23:27
ABC: chociaż czekaj dwunasta potęga to czwarta potęga razy ósma , więc kalkulatorem prostym
podnosząc kilka razy do kwadratu policzysz to
27 kwi 23:29
atraM: Powiem tyle: to nie na mój łeb
28 kwi 07:56
atraM: A jeszcze takie pytanie : jak odróżnić równania w którym w jednym mam 12 miesięcy a w drugim 12
lat? Skąd mam wiedzieć czy chodzi o miesiące czy o lata?
Bo wf tego wzoru K1=K(1+p/100) n no to pod n wstawiam 12 ale czy chodzi o 12 miesięcy czy 12
lat to jak to rozpoznać?
28 kwi 10:03
getin:
To co wstawisz pod n zależy od tego jaki jest okres kapitalizacji lokaty
n − to liczba okresów kapitalizacji podczas całego czasu trwania lokaty
p − oprocentowanie lokaty (w %) w skali jednego okresu kapitalizacji
np. jeśli lokata jest oprocentowana 0,24% w skali roku, trwa 3 lata i co miesiąc dopisują się
odsetki, to wtedy
okres kapitalizacji = 1 miesiąc
n = 3*12 = 36 (bo jest 36 miesięcznych okresów kapitalizacji w ciągu 3 lat)
p = 0,24 : 12 = 0,02 (bo oprocentowanie lokaty w skali miesiąca liczymy dzieląc oprocentowanie
roczne przez 12)
np. jeśli lokata jest oprocentowana 0,36% w skali roku, trwa 5 lat i co pół roku dopisują się
odsetki, to
okres kapitalizacji = pół roku
n = 5*2 = 10 (bo jest 10 półrocznych okresów kapitalizacji w ciągu 5 lat)
p = 0,36 : 2 = 0,18 (bo oprocentowanie lokaty w skali półrocza liczymy dzieląc oprocentowanie
roczne przez 2)
28 kwi 10:13
ite: elegancko opisane, pracownicy banków mogliby się uczyć 💰💛
28 kwi 10:26
atraM: Dziękuję bardzo, w życiu bym na to nie wpadła, mam nadzieję, że takich rzeczy na maturę nie
dadzą
28 kwi 13:19