czworokąt
HWAYUGI:

Przekątna dzieli czworokąt o obwodzie 32cm na dwa trójkąty których obwody wynoszą odpowiednio
20 cm i 24 cm
Obliczyć dlugość tej przekątnej
d+c+e=20
a+b+e=24
a+b+c+d+2e=44
32+2e=44
2e=12
e=6cm
Czy jest dobrze?
Mam też pytanie nie zwiazane z zadaniem
Czy jeśli chce pisać polskie znaki to tylko został klawisz Alt?
27 kwi 19:42
27 kwi 19:48
HWAYUGI: Dziękuje.
Wynik wyszedł ten sam . Może krótki komentarz dlaczego tak 19 : 48?
27 kwi 19:53
Klara:
Długość "e" powtarza się dwukrotnie w sumie obwodów
27 kwi 19:59
HWAYUGI: No tak
Od sumy obwodów tych trójkątow odejmujemy obwód czworokata i dzielimy na polowę .
Jeszcze raz dziękuje .
27 kwi 20:02
HWAYUGI: Teraz ogólnie Okrąg i koło
Potem Przystawanie trójkątow do przerobienia
27 kwi 20:05