1. Jedno ramię kąta α zawiera się w dodatniej półosi OX, a drugie leży w II ćwia
Krystian: 1. Jedno ramię kąta α zawiera się w dodatniej półosi OX, a drugie leży w II ćwiartce układu
współrzędnych i zawiera się w prostej o równaniu y=−2/3x
Jak z tego wyznaczyć A? Nie umiem nic zrobić z y=−2/3x chyba mam braki
27 kwi 18:50
Klara:
x=−3 to y= 2
lub
x= −6 to y= 4
27 kwi 18:52
Krystian: dlaczego tak?
27 kwi 18:53
Krystian: jak to się obliczało?
27 kwi 18:53
Saizou :
A co to ma być A?
27 kwi 18:53
Krystian: A (x,y)
27 kwi 18:54
Klara:
27 kwi 18:54
chichi:
Takich punktów A jest nieskończenie wiele
27 kwi 18:54
Krystian: tak ale nie wiem skąd mam je obliczyć
27 kwi 18:55
Klara:

A(−3,2) r=
√x2+y2=
√13 >0
27 kwi 18:58
Klara:
| | 2 | |
to podstawiasz np za x= −3 to y= − |
| *(−3) = 2 |
| | 3 | |
27 kwi 19:00
Krystian: ale skąd się wzięło to −3 i 2



tego nie rozumiem jak z funkcji liniowej wyjac a(x,y)
27 kwi 19:01
Krystian: aa czyli to co chce podstawiam
27 kwi 19:02
Klara:
Bierzesz dowolny x z II ćw. czyli x<0
| | 2 | | 10 | |
np: x= −5 to y= − |
| *(−5)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Chcemy ,by punkt A(x,y) miał całkowite współrzędne
czyli za x bierzesz −3 lub −6 lub −9 lub −12 ( krotności liczby 3 z mianownika
27 kwi 19:04
27 kwi 19:05
Krystian: ok, super już rozumiem wszystko, dziękuję
27 kwi 19:05
Klara:
27 kwi 19:06