ICSP:

|AB| = m +n
|SB| = |MN|
|SA| = m − n
z twierdzenia Pitagorasa:
|SA|
2 + |MN|
2 = |AB|
2
(m−n)
2 + |MN|
2 = (m + n)
2
stąd znajdziesz |MN|
twierdzenie talesa lub też podobieństwo trójkątów: ΔAMN , ΔNBK
pozwoli znaleźć |NK|
Klara:

Z treści zadania długości promieni tych okręgów
|AM|=m i |BN|=n , m>n
to
|AB|=m+n, |AC|=m−n , |MN|=CB|=a , |NK|=b
z tw. Pitagorasa wΔABC
a
2= (m+n)
2−(m−n)
2 ⇒ ...... a=2
√mn
z podobieństwa ΔMAK i ΔABC z cechy (kkk)
| a+b | | m | | am | |
|
| = |
| ⇒ a+b= |
| =......... |
| a | | m−n | | m−n | |
P(MAK)= ........
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥