asymptoty
mac: Oblicz asymptoty 4/(5−x) −(x/2) chodzi mi tylko o ukośną i sprowadzenie to do wspólnej postaci
bo nie wiem czy nie pozamieniałem plusów i minusów może byś wszystko skrótoweo
27 kwi 17:35
chichi:
| | 4 | | x | | x2−5x+8 | |
f(x)= |
| − |
| = |
| |
| | 5−x | | 2 | | 2(5−x) | |
| | f(x) | | x2−5x+8 | | 1 | |
limx→±∞ |
| =limx→±∞ |
| =− |
| =a |
| | x | | 10x−2x2 | | 2 | |
| | x2−5x+8 | | x | | 4 | |
limx→±∞(f(x)−ax)=limx→±∞( |
| + |
| )=limx→±∞( |
| )=0 |
| | 2(5−x) | | 2 | | 5−x | |
| | 1 | |
Równanie asymptoty ukośnej: y=− |
| x |
| | 2 | |
Równanie asymptoty pionowej: x=5
27 kwi 18:08
janek191:
27 kwi 18:29