Całki potrójne
Damian#UDM: Całki potrójne
Zadanie 4.
Obliczyć środek ciężkości bryły ograniczonej powierzchniami
z = x2 + y2 oraz z = 1, której gęstość w każdym punkcie jest równa jego
odległości od osi Oz.
Zadanie 5.
Wykorzystując całkę potrójną obliczyć masę obszaru
1≤x2+y2+z2≤4
dla z≥0 o gęstości równej 3.
27 kwi 17:00
jc: (4)
Masa = ∫∫∫
√x2+y2 dx dy dz
Licznik = ∫∫∫ z
√x2+y2+z2 dx dy dz
Może dobrze byłoby przejść do współrzędnych walcowych?
x= r cos β, y = r sin β, jakobian = r
| | z3/2 | | 4π | |
Masa = ∫02π dβ ∫01 dz ∫0√z r rdr= 2π ∫01 |
| dz = |
| |
| | 3 | | 3*5 | |
| | 4π | |
Licznik = |
| , zśm =Licznik / Masa = 5/7 |
| | 3*7 | |
27 kwi 17:41
jc: (5)
3*(4/3 π)(23−1)= 28 π
27 kwi 17:43
Damian#UDM: W zadaniu 5. obszar ograniczony to kula z pewnym obszarem pustym od środka?
jc proszę o rozwiązanie zadania 5.

Chciałbym to ogarnąć.
27 kwi 18:23
Damian#UDM: Jeśli ktoś umie mi pomóc to proszę o pomoc

Pozdrawiam
27 kwi 21:37
Saizou :
| | masa [kg] | |
gęstość = |
| |
| | objętość [m3] | |
| | 4 | |
Objętość obliczysz całką, albo cwaniej ze wzoru na objętość kuli V = |
| πR3. |
| | 3 | |
Nierówność: 1 ≤ x
2+y
2+z
2 ≤ 4 opisuje kulę o promieniu 2 z wyciętą w środku kulą o promieniu
1.
Warunek z ≥ 0 wskazuje na to, że bierzmy tylko połowę figury.
| | 1 | | 4 | | 14 | |
V = |
| * |
| π(23−13) = |
| π |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Z gęstości mamy
27 kwi 21:55
Damian#UDM: Chciałbym mieć takie mózgi jak wy
27 kwi 21:59
Damian#UDM: Potrzebowałbym jeszcze rozwiązanie za pomocą całki potrójnej.
Masa obszaru B: M=∫∫∫f(x,y,z)dxdydz
Nie wiem skąd wziąć funkcje podcałkową.
Współrzędne sferyczne: x=psinβcosα , y=psinβsinα , z=pcosβ
1≤p≤2
0≤β≤π2
0≤α≤2π
27 kwi 22:36
Saizou : Z jakobianu przekształcenia
27 kwi 22:44
Damian#UDM: Czyli po prostu u mnie to będzie p ?
27 kwi 23:18
Damian#UDM: Dobra, chyba wiem, to będzie p2*sinβ
28 kwi 08:45
Damian#UDM: Obliczyć całkę
∫
S∫(x+y+z)dS
gdzie S jest obszar ograniczony nierównościami: x
2+y
2+z
2≤4 , z≥0
Obszar to półkula o promieniu 2 znajdująca się w nieujemnej części osi Oz.
(α,β,p))
Współrzędne sferyczne
∫∫∫f(α,β,p)dαdβdp=∫∫∫(sin
2(β)*cos)α)+sin
2(β)*sin(α)+sin(β)*cos(β))p
3dpdαdβ
Po obliczeniu otrzymałem 0.
Czy jest ok?
18 cze 17:25
jc: Całka z (x+y) da zero.
Trzeci składnik = (3/8)*2*(4/3)π23=8π
18 cze 18:25
Damian#UDM: Czyli coś mam źle. Podeślę później rozwiązanie.
22 cze 16:18
Damian#UDM: Zadanie 7.
Wyznacz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
z=x2+y2−3 oraz z=√3−x2−y2
Próbowałem to zrobić całką podwójną lecz chyba źle. Myślę, że trzeba tutaj użyć współrzędnych
sferycznych.
Co wiem
3−x2−y2≥0
x2+y2≤3
Czyli mam okrąg o środku w punkcie S(0,0) i promieniu r=√3.
z=√3−x2−y2 |2
z2=3−x2−y2
x2+y2+z2=3
Czyli mam kulę o środku w punkcie S1(0,0,0) i promieniu R=√3.
z=x2+y2−3
a co z tym? To jest jakaś parabolida? Co dalej trzeba zrobić? Próbowałem ten obszar narysować i
wyszła mi półkula dla z≤0
a u góry parabolida.
z=x2+y2−3
x2+y2=z+3
Jeśli
x2+y2≤3
To
z+3≤3
Czyli
z≤0
Czy coś zrobiłem źle?
22 cze 16:24
Damian#UDM: ∫D∫[f(x,y)−g(x,y)]dxdy
22 cze 16:47
22 cze 17:28
Damian#UDM: Powierzchnia na xy to koło.
Wprowadzam współrzędne biegunowe.
√3−x2−y2=√3−r2
x2+y2−3=r2−3
0≤α≤2π
0≤r≤√3
∫D∫[f(x,y)−g(x,y)]dxdy=∫2π0∫√30[√3−r2−r2+3]rdrdα
Czy tak jest poprawnie?
22 cze 17:48
22 cze 17:48
22 cze 17:49
24 cze 02:17
luui:
0 ≤ θ ≤ π/2
24 cze 02:44
Damian#UDM: A z czego to wynika? Jak mam z≥0 to nie jest to obszar od 0 do 180 stopni?
24 cze 09:34
piotr: Damian, weź się za książkę.
24 cze 09:48
Damian#UDM: Żebym miał na to czas, terminy gonią
24 cze 20:47