wyznacz wszystkie wartosci parametru
ja: Wyznacz wszystkie wartości parametrów a, b ∊ R, dla których równanie a2−4x+a=0 ma dwa różne
pierwiastki x1 , x2 oraz równanie x2 − 36x +b =0 ma dwa różne pierwiastki x3 , x4 takie,
że ciąg (x1 , x2 , x3 , x4 ) jest ciągiem geometrycznym.
27 kwi 15:01
kat666: ''Równanie a2−4x+a=0'' może mieć tylko jeden pierwiastek względem niewiadomej x. Popraw ten
fragment.
27 kwi 15:12
ICSP: z wzorów Viete'a:
x1 + x2 = 4 ⇒ x1 = 4 − x2
x3 + x4 = 36 ⇒ x4 = 36 − x3
z własności ciągu geometrycznego:
x22 =x1x3
x32 = x2x4
dlatego:
x22 = (4 − x2)x3
x32 = x2(36 − x3)
skąd:
x2 = 0 , x3 = 0
lub
x2 = 3 , x3 = 9
lub
x2 = 6 , x3 = −18
otrzymujemy, więc 3 potencjalne ciągi geometryczne:
(4,0,0,36) , (1,3,9,27) , (−2,6,−18,54)
z czego pierwszy odrzucamy.
Dla pozostałych dwóch należy wyznaczyć odpowiednie a i b a następnie sprawdzić czy pierwiastki
faktycznie istnieją.
27 kwi 15:19
ja: A, tak miało być x2−4x+a=0
27 kwi 15:24
ICSP: Lub tak:
x1 = a1 , x2 = a1q , x3 = a1q2 , x4 = a1q3
a1 + a1q = 4
a1q2 + a1q3 = 36
a1(q+1) = 4
a1(q+1)q2 = 36
q2 = 9
q = ± 3
(1,3,9,27) lub (−2,6,−18,54)
Chyba prościej.
27 kwi 15:49
ICSP: oczywiście należy podstawić otrzymane wartości i sprawdzić czy faktycznie pierwiastki istnieją.
27 kwi 15:49