trygonometria
kris:

Trygonometria.
w trójkąt równoramienny abc o kącie między ramionami 150 i podstawie ab=10, wpisano okrąg.
Oblicz promien okręgu
r5=tg 15
r5=0,268
r=1,34 dobrze czy źle ?
27 kwi 14:44
chichi:
Kąt między ramionami ma 150
o → kąty przy podstawie mają po 15
o, środek okręgu wpisanego w
trójkąt znajduje się w punkcie przecięcia się dwusiecznych, więc czy aby na pewno tan(15
o)?
27 kwi 14:51
kris: oczywiscie tg 7,5 ale taki sposob jest dobry oprócz oczywisćie tego błedu
27 kwi 14:58
Anawa: Tylko jak policzysz tg7,5o?
27 kwi 15:00
chichi:
Tak, tan(7.5
o)=
√6+
√2−
√3−2
27 kwi 15:00
Anawa: A tak bez popisu ?
27 kwi 15:07
ICSP: Przecież widzisz, że kris wziął przybliżoną wartość z tablic.
Zrób to samo.
27 kwi 15:09
chichi:
| | 1−cos(45o−30o) | |
@6latek jakiego znowu popisu? tan(7.5o)= |
| |
| | sin(45o−30o) | |
27 kwi 15:12
Louie314: | | 2tg(15) | | √3 | |
tg(2*15)= |
| = |
| |
| | 1−tg2(15) | | 3 | |
Stąd:
tg(15)=2−{3}
| | 2tg(7.5) | |
tg(2*7.5)= |
| =2−√3 |
| | 1−tg2(7.5) | |
Stąd:
| | 1−2√2−√3 | |
tan(7.5)= |
| =√6+√2−√3−2 |
| | √3−2 | |
27 kwi 15:15
chichi:
Inny sposób:
| | 1 | | 1 | |
(1) P= |
| *a2*sin(150o) ∧ P= |
| *a*10*sin(15o) ⇒ a=5√6−5√2 |
| | 2 | | 2 | |
(2) p=5
√6−5
√2+5
| | 1 | |
(3) P= |
| (5√6−5√2)2*sin(150o)=50−25√3 |
| | 2 | |
(4) (5
√6−5
√2+5)r=50−25
√3 ⇒ r=5
√6+5
√2−5
√3=10
27 kwi 15:15
Anawa: Ja wiem jak obliczyć .Znam wzory połókowe
Natomiast jest pytanie czy kris wie jak obliczyć ?
Moje pytanie było właśnie skierowane do niego do niego
27 kwi 15:16
chichi:
r=5√6+5√2−5√3−10
27 kwi 15:16
Mila:

Unikamy wartości funkcji tryg. kątów 15
o, 75
o, 7.5
o
1)
2)
W ΔCOB:
h
2=a
2−25 /*4
4h
2=4a
2−100
3)
W ΔCAC': z tw. cosinusów
4h
2=a
2+a
2−2 a
2cos 30
o
a
2=100*(2−
√3)
| | √2 | | 10√4−2√3 | |
a=10√2−√3 ⇔a=10√2−√3* |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
a=5*(
√6−
√2)
4)
p=5*(
√6−
√2+1)
| | 1 | |
100*(2−√3)* |
| =5*(√6−√2+1)*r |
| | 4 | |
==========
27 kwi 17:02