Rozwiń w szereg Fouriera (trygonometryczny i zespolony) funkcje:
Ola:
Rozwiń w szereg Fouriera (trygonometryczny i zespolony) funkcje: f(t)=|sin(t)|
Odp: f(t) = 2/π − 4/π ∑∞n=1 1/(4n2−1) cos(2nt)
f(t)= −2/π ∑∞ n=−∞ (1/4n2 −1) * e(2nit)
Czy mogę jeszcze w jakiś sposób przekształcić wyniki a0 i an ?
a0 = 2/π ∫π/2−π/2 |sin(t)| dt = 2/π ∫π0 sin(t) dt = −4/π
an = 2/π ∫π/2−π/2 |sin(t)| cos(2nt) dt = 2cos(2πn) / π−4πn2
po podstawieniu do wzorów:
szereg trygonometryczny: −2/π + ∑∞n=1 2cos(2πn)/π−4n2 * cos(2nt)
szereg Fouriera: −2/π + ∑∞n=−∞ 2cos(2πn)/π−4πn2
27 kwi 12:07