matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trygonometria
Majka:
oblicz długości boków trójkąta ABC na rysunku obok, wiedząc, że wysokość CD jest równa 8,19cm. ∡ACB=33 ∡CBA=22
27 kwi 11:21
janek191:
Tw. sinusów.
27 kwi 12:08
Anawa:
|CD|
= cos35
o
|CA|
|CD|
8,19
|CA|=
=
= 10 cm
cos35
o
0,819
|CD|
= cos68
o
|CB|
|CD|
8,19
|CB|=
=
= 21,84 cm
cos68
o
0375
|DB|=
√
21,84
2
−10
2
=19,42 cm |AB|=|DB|−|DA|
|DA|
=sin35
o
|CA|
|DA|= |CA|*sin35
o
= 10*0,574 =5,74cm |AB|=19,42−5,74=13,68cm
27 kwi 13:20
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick