calka
potworek44: Witam, przychodzę do Was z kolejną całką, proszę o o sprawdzenie i ewentualne poprawienie
błędów, pozdrawiam!
| | dx | |
∫ |
| =|t6=x+1, 6t5dt=dx, t4=3√(x+1)2, t3=√x+1|= |
| | 3√(x+1)2+√1+x | |
| | 6t5dt | | t2dt | | (t+1−1)2dt | | (u−1)2du | |
=∫ |
| =6∫ |
| =6∫ |
| =|u=t+1, du=dt|=6∫ |
| = |
| | t4+t3 | | t+1 | | t+1 | | u | |
| | du | | u2 | |
=6(∫u du−2∫du+∫ |
| =6* |
| −12u+6ln|u|+C=3(t+1)2−12(t+1)+ln|t+1|+C= |
| | u | | 2 | |
=3(
6√(x+1)+1)
2−12(
6√(x+1)+1)+6ln(
6√(x+1)+1)+C
26 kwi 22:40
Filip:
| | t2 | |
hmm, no dobra, ale troche przekombinowałeś jak dla mnie z ∫ |
| dt −− mozna inaczaej ja |
| | t + 1 | |
policzyc:
| | t2 − 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dt + ∫ |
| dt |
| | t + 1 | | t + 1 | |
| | 1 | |
= ∫(t − 1)dt + ∫ |
| dt |
| | t + 1 | |
| | 1 | |
= |
| t2 − t + ln|t + 1| + C |
| | 2 | |
26 kwi 23:04
potworek44: Dobry wieczór. Widzisz Filipie.. na stare lata, na emeryturze wzięło mnie na naukę całek.
Wcześniej nigdy na to nie znalazłem czasu. Czasami nie jestem w stanie wszystkiego zobaczyć,
ale staram się tak czy inaczej. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Ciebie
26 kwi 23:15
Filip: ahh, ja calki ostatni raz robilem w pelni 3 miesiace temu, pozdrawiam
26 kwi 23:21
Anawa:
Wiek 50+ ,czy 60+ ma swoje wady i zalety
Może z bliska nie widzisz liter , ale za to z daleka rozpoznajesz dobrych ludzi
26 kwi 23:26
Filip: aa i pieknie powiedzane
26 kwi 23:28
potworek44: Witaj Anawa. Prawdę mówisz, u mnie ze wzorkiem jeszcze nie najgorzej, a 60+ byłem już 10 lat
temu, pozdrawiam Ciebie. Już Ci się znudziły Filipie? Może tak dobry byłeś, że szybko je
opanowałeś, ja nieco trudniej przyswajam wiedzę, ale nie tracę motywacji.
26 kwi 23:35
Filip:
Nie nie, dlatego zauwaz, ze nie napisalem nic nt Twojego podstawienia, iz najwzwyczajniej w
swiecie nie mam pojecia dlaczego akurate takie

Aktualnie calki sa dla mnie powiedzmy
zbedne, iz matematyka to nie moja dziedzina
26 kwi 23:42