geometria
Asia: W trójkącie ABC mamy dane: |AB| = 12, |AC| = 6, |BC| = 14. Obliczyć długość odcinków, na jakie
dwusieczna kąta ACB dzieli AB.
26 kwi 22:09
Saizou :

Z tw. o dwusiecznej
| x | | y | |
| = |
| , oraz faktu, że x+y =12 |
| 6 | | 14 | |
wyznacz x oraz y
26 kwi 22:13
chichi:

(1) x+y=12 ⇒ y=12−x
| | x | | 12−x | | 18 | | 42 | |
(2) |
| = |
| ⇒ x= |
| ⇒ y= |
| |
| | 6 | | 14 | | 5 | | 5 | |
26 kwi 22:14
janek191:

Skorzystaj z twierdzenia o dwusiecznej kąta.
26 kwi 22:15
πesio:
No jak się rzucili

26 kwi 22:18
Asia: Dziękuję bardzo za tak liczną pomoc
26 kwi 22:24
chichi:
Nie ma za co
26 kwi 22:26