Boki trójkąta mają długości 5, 6 i 7. Oblicz:
Kasia: Boki trójkąta mają długości 5, 6 i 7. Oblicz:
a.) cosinus kąta leżącego naprzeciwko najdłuższego boku
b.) długość środkowej poprowadzonej do boku długości 6
c.) promień R okręgu opisanego na tym trójkącie i promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt.
26 kwi 18:46
janek191:
a)
Tw. kosinusów
7
2 = 6
2 + 5
2 − 2*6*5*cos α
60 cos α = 36 + 25 − 49
60 cos α = 12 / : 60
26 kwi 18:54
janek191:
b) Podstaw do wzoru.
26 kwi 19:04
janek191:
c)
a = 5
b = 6
c = 7
p − a = 4
p − b = 3
p − c = 2
Z wzoru Herona mamy
P =
√ 9*4*3*2 =
√36*6 = 6
√6
oraz
| | a b c | | a b c | | 5*6*7 | | 35 | |
P = |
| ⇒ R = |
| = |
| = |
| √6 |
| | 4 R | | 4 P | | 24 √6 | | 24 | |
| | P | | 6 √6 | | 2 | |
r = |
| = |
| = |
| √6 |
| | p | | 9 | | 3 | |
26 kwi 19:13