rachunek prawdopodobienstwa
oaza: Kupujemy n losów na loterii,w której jest S losów wygrywających i T przegrywających.Niech X −
liczba losów wygrywających wśród zakupionych.Oblicz EX.
Zmienna losowa X ma rozklad Bernoulliego z parametrami
n = n,
26 kwi 18:06
wredulus_pospolitus:
A dlaczego uważasz, że X ma rozkład Bernoulliego? Na jakiej podstawie to wnioskujesz?
26 kwi 21:53
Filip: | | S | |
tak, to bedzie rozklad Berniego, X ~ (n, |
| ) |
| | S + T | |
26 kwi 23:15
I'm back:
@Filip
n=2, S = 4, T = 5
Czy mamy tutaj rozkład Bernulliego?
27 kwi 09:58
Filip:
tu nic nie mamy, bo zachodzić musi warunek n = S + T
Weźzmy przykład, n = 20, S = 3, T = 17
i tutaj mamy rozkład X ~ (20, 0.15)
27 kwi 10:04