CIĄGI GEOMETRYCZNE
nie rozumiem :c:
Zbadaj, czy ciąg jest geometryczny 𝑎𝑛 = 4n+2
Wyznacz ciąg geometryczny (𝑎𝑛), mając dane: `𝑎3` = 6 i `𝑎5` = 54
a3 to trzeci wyraz ciągu, a5 to piąty wyraz ciągu
26 kwi 16:41
ite: | | an+1 | |
1/ Sprawdź, czy iloraz |
| jest stały i niezależny od n. |
| | an | |
26 kwi 16:49
janek191:
a
n = 4
n+2
więc
a
n+1 = 4
(n +1) + 2 = 4
n +3
Obliczamy
| an+1 | | 4n +3 | |
| = |
| = 4 n + 3 − ( n +2) = 41 = 4 = const = q |
| an | | 4n+2 | |
q − iloraz ciągu geometrycznego
26 kwi 16:52
Mila:
Wyznacz ciąg geometryczny (𝑎𝑛), mając dane: `𝑎
3` = 6 i `𝑎
5` = 54
1)
a
3=a
1*q
2
a
5=a
1*q
4
q
2=9⇔ q=3 lub q=−3
==============
2) a
n=a
1*q
n−1
| | 6 | | 2 | |
a) q=3 to 6=a1*9⇔a1= |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
a
n=2*3
n−2
spr. a
5=2*3
5−2=2*3
3=54 zgodność z danymi
lub
b)
q=−3
6=a
1*(−3)
2
==========
26 kwi 17:59