CIĄGI GEOMETRYCZNE
dopiero ucze sie tego rozdzial: 1.Zbadaj, czy ciąg jest geometryczny𝑎𝑛=4𝑛+2
2.Oblicz x wiedząc, że dane są trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego: (−8 , 4 , x+1)
3.Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy −3, a iloraz −2.
Oblicz ósmy wyraz oraz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
4.Wyznacz ciąg geometryczny (𝑎𝑛), mając dane:𝑎3=6i 𝑎5=54
26 kwi 16:11
janek191:
1.
To jest ciąg arytmetyczny, bo
an+1 − an = 4*( n +1) + 2 − ( 4 n + 2) = 4 = const = r
26 kwi 16:14
janek191:
2.
42 = − 8*( x + 1)
Oblicz x.
26 kwi 16:15
janek191:
3.
a
1 = −3 q = − 2
a
8 = a
1*q
7 = −3*(−2)
7 = − 3*( − 128) = 384
| | 1 − q6 | | 1 − (−2)6 | | 1 − 64 | |
S6 = a1* |
| = −3* |
| = −3* |
| = 63 |
| | 1 − q | | (1 − (−2) | | 3 | |
26 kwi 16:21
janek191:
4.
a3 = ?
26 kwi 16:22
dopiero ucze sie tego rozdzial: 4.Wyznacz ciąg geometryczny (𝑎𝑛), mając dane:𝑎3=6 i 𝑎5=54
mialem na mysli "i" jako "oraz"
26 kwi 16:29
janek191:
a
3 = a
1*q
2
a
5 = a
1*q
4
więc
a
1*q
2 = 6
a
1*q
4 = 54
Dzielimy stronami II przez I
q
2 = 9
q = −3 lub q = 3
dlatego
| | 2 | |
a1 = 6 : q2 = 6 : 9 = |
| |
| | 3 | |
Mamy ciągi
| | 3 | |
an = a1*qn−1 = |
| *(−3)n−1 |
| | 2 | |
lub
26 kwi 16:46
πesio:
zad.4
a
3=6, a
5=54 −−− ciąg rosnący
| | a5 | |
q5−3= |
| ⇒q2=9 ⇒ q=3 v q= −3 −−− odrzucamy, bo ciąg przemienny |
| | a3 | |
a
n=a
3*q
n−3
a
n=6*3
n−3
=========
i po ptokach
26 kwi 23:49
chichi:
Na jakiej podstawie stwierdziłaś, że jest on ciągiem rosnącym? 6*(−3)*(−3)=54 również
26 kwi 23:53
πesio:

........źle odjęłam wykładniki ( a indeksy nieparzyste, to fakt
| | 2 | | 2 | |
an= |
| *3n lub an= |
| *(−3)n |
| | 9 | | 9 | |
=======================
są dwa takie ciągi
1/ rosnący
2/ przemienny
27 kwi 00:01