Dowod
Nolan82:

Mam taki dowod i probowalem juz chyba wszystkiego. Udowodnij że AD
2=BD*BC wiedzac ze kat ACB
ma miare 66 stopni, kat BAD 18 stopni, a kat ABC 30 stopni.
26 kwi 15:31
chichi:
| | a+b | | a | |
ΔECB ∼ ΔEBD ⇒ |
| = |
| ⇒ a 2=b(a+b) □  |
| | a | | b | |
26 kwi 15:55
Nolan82: A skad tu sie niby nagle tyle wszystkiego wzielo na tym rysunku?
26 kwi 16:15
Nolan82: To chyba nie jest dobrze albo ja tego nie czaje moze ktos zrobi inaczej dziekuje
26 kwi 16:31
chichi:
A co Ci tu nie pasuje?
26 kwi 20:15
πesio:

Mamy trzy trójkąty podobne : ΔABC, ΔAFE ,ΔBFD z cechy (kkk)
a
2=b(a+b)
|AD|
2=|BD|*|BC|
============
26 kwi 21:58
πesio:
Oczywiście : |∡BAC|=84o
( za bardzo wysunął mi się łuk czerwony na rysunku
26 kwi 22:02
chichi:
"A skad tu sie niby nagle tyle wszystkiego wzielo na tym rysunku?"
"To chyba nie jest dobrze"
@
Eta pytanie po co robić, po co się wysilać jak autor powie, że źle bo nie rozumie
rozwiązania jednolinijkowego
26 kwi 22:08
Saizou :
Brzydki dowód geometryczny
Wyznaczymy sin18
o.
Niech x = 18
o, wówczas
90 = 18*5 = 5x
90 = 3x + 2x
90−3x = 2x
sin(90−3x) = sin(2x)
cos(3x) = sin(2x)
4cos
3x−3cosx = 2sinxcosx
4cos
2x−3 = 2sinx
4(1−sin
2x) − 3 =2sinx
4sin
2x+2sinx−1=0
sinx = t , t > 0
4t
2+2t−1=0
Δ = 4+16 = 20 →
√Δ = 2
√5
| | 2−2√5 | | 1−√5 | |
t1 = |
| = |
| < 0 |
| | 8 | | 4 | |
I teraz z tw. sinusów
Wyznaczamy a w zależności od b i sprawdzamy czy zachodzi równość a
2 = b(a+b)
26 kwi 22:08
πesio:
26 kwi 22:12
Saizou : Dlatego brzydki
26 kwi 22:14