pytanie trygo
Bartolini : czy dal wzorów skróconego mnożenia dla wartości np ctg810 muszę ustalać ćwiartkę?
Chodzi mi o to np. w tym ww. wypadku, która to jest ćwiartka jeśli ramię końcowe jest na osi.
26 kwi 14:11
Anawa: Dobrze jest także wiedzieć o co się pyta
Funkcja ctg jest okresowa o T=π
Tak poza tym do wiadomości
ctg810≠ctg810o
26 kwi 14:15
Anawa: ctg810o= ctg(4*180o+90o)= ctg90o
26 kwi 14:17
Anawa:

Jeśli ramię końcowe leży np tak jak tutaj to wedlug mnie leży tylko na tej osi bo
a) 1 ćwiartka α∊(0,π/2)
b) 2 ćwiartka α∊(π/2.π)
| | π | |
więc ani do 1 ani do 2 ćwiartki bo leży dokladnie na |
| |
| | 2 | |
Ale może ktoś bardziej kompetentny niż ja się wypowie .
26 kwi 14:37