równanie liczb zespolonych
anonim123: Dlaczego jak liczę deltę z z2+(1+4i)z−(5+i)=0 to nie podstawiam −(5+i)?
26 kwi 13:52
Anawa: Δ=b2−4*a*c
Δ=(1+4i)2−4*1*(−(5+i))
Δ=(1+4i)2+4*(5+i)
26 kwi 14:00
anonim123: Dlaczego w czasie lliczenia delty z −(5+i) robi się (5+i)?
26 kwi 14:05
Anawa: −(5+i)= −1(5+i) zgadzasz się?
(−4)*(−1)=4 stad +4(5+i)
26 kwi 14:08
Anawa: Inaczej
(−) *(−)=(+)
26 kwi 14:10
anonim123: już rozumiem Dzięki
26 kwi 14:10
anonim123: A jak dalej liczę (1+4i)2 to dlaczego w wyniku między innymi pojawia się −16 zamiast −16i?
26 kwi 15:36
Anawa: Ty chyba żartujesz
(4i)2= 16i2 ale i2=−1 to (4i)2=−16
26 kwi 15:41
Szkolniak: Ponieważ i2=−1
(1+4i)2=1+8i+16i2=1+8i−16=8i−15
26 kwi 15:42
anonim123: Dzięki
26 kwi 16:06