Trójkąt prostokątny, środkowe
Szkolniak: Wykaż, że w trójkącie prostokątnym o bokach długości a, b, c suma kwadratów długości jego
środkowych jest równa 150% kwadratu długości przeciwprostokątnej.
I napotykam na problem, bo ciągle wychodzi mi jakaś nieprawda, że 5(a2+b2)=6(a2+b2) i
zastanawiam się czy to co mamy wykazać jest w ogóle prawdą?
Jeśli będzie trzeba to zamieszczę swoje rozwiązanie w celu znalezienia błędu (którego nie widzę
po trzykrotnym przejrzeniu..)
26 kwi 13:33
chichi:
a,b − przyprostokątne i c − przeciwprostokątna, zatem c
2=
a2+b2
Ze wzoru na środkową:
+
_________________________
| | 3 | | 3 | | 3 | |
ma+mb+mc = |
| (a2+b2+c2) = |
| (2c2) = |
| c2 ⬠ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
26 kwi 13:58
chichi:
zapomniałem o kwadratach z rozpędu, powinno wszędzie być m
a2, m
b2 i m
c2
26 kwi 14:00
Szkolniak: Widzisz.. ja z rozpędu kompletnie zapomniałem o trzeciej środkowej i nie wiem czemu
poprowadziłem tylko dwie, do przyprostokątnych
Dzięki wielkie, już pasuje
26 kwi 14:03
chichi:
Trzy razy przeglądałeś i nie zauważyłeś?
26 kwi 14:04
chichi:
A skąd zadanie swoją drogą?
26 kwi 14:05
Saizou :

Albo tak
l
2 = 4x
2+y
2
k
2 = 4y
2+x
2
4z
2 = 4x
2+4y
2 → z
2 = x
2 + y
2
================================+
l
2+k
2+z
2 = 6x
2 + 6y
2 = 6(x
2+y
2) = 6z
2
| | 1 | |
l2+k2+z2 = 6x2 + 6y2 = 6(x2+y2) = 6z2 = 6* |
| c2 = 1,5c2 |
| | 4 | |
26 kwi 14:06
Szkolniak: No bo nie pomyślałem nawet że może brakować tej trzeciej środkowej, przekonany byłem że chodzi
tylko o te dwie
Zadanie od nauczyciela sprzed 2 lat, nie mam pojęcia skąd je wziął, bo mam na liście
Saizou dokładnie w ten sposób zrobiłem dla tych dwóch środkowych

tylko że potem mi
wychodziła jakaś bzdura, dzięki również
26 kwi 14:12
Saizou :
26 kwi 14:55