sumy
oaza: Czy to jest poprawny zapis?
inf (tu nadal z zakresem sumy u góry i dołu)
x2*∑(5n+1)*xn = x2*∑5n*xn + x2*∑1*xn
n = 0
26 kwi 11:38
ICSP: Poprawny pod warunkiem, że wszystkie szeregi są zbieżne.
26 kwi 11:46
oaza: dziękuje,bo robie zadanie z trasformaty G i mam taki szereg do zamiany:
inf
x
2∑(5n+1)*x
n
n = 0
czy to będzie tak ? :
inf
| | 5x3 | | x2 | |
x2∑(5n+1)*xn = 5x2∑n*xn + x2∑xn = |
| + |
| ? |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
n = 0
26 kwi 11:56
Adamm:
Nie wiem co to jest transformata G, ale szereg został policzony poprawnie, oczywiście
dla |x|<1.
26 kwi 15:20
Adamm:
Chociaż z drugiej strony można to interpretować jako równość szeregów formalnych,
przy czym 1/(1−x) interpretujemy jako odwrotność szeregu 1−x.
I wtedy też jest ok.
26 kwi 15:22
oaza: chodzilo mi o zadania z funkcji tworzacych,tak jakos dziwnie to mam nazwane

dziekuje za
pomoc.
26 kwi 16:23