Ciągłość funkcji
Matma: Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła?
a) f(x) = x3−xx2−x dla xeR \ (0,1)
a3−7 dla x = 0
2sinb dla x = 1
b) f(x) = √x2+5 − 3x2−4 dla xeR\{−2,2}
a2 − 16a dla x = −2
13 cosb dla x= 2
Z góry dzięki
26 kwi 08:47
janek191:
Napisz wzory funkcji używając litery U, bo trudno odczytać te ułamki

a) ?
b)
| | √x2 + 5 − 3 | |
f(x) = |
| ? |
| | x2 − 4 | |
26 kwi 09:02
Matma: Właśnie nie wiem, czemu to się tak rozjechało
a) x3 − x / x2 − x
b) tak jak napisałeś
26 kwi 09:27
Saizou :
a)
f(x) = a
3−7 dla x = 0
2sin(b) dla x = 1
Sprawdzamy warunek czy lim
x→x0 f(x) = f(x
0).
Mamy dwa punkty, w których funkcja może być nieciągła (x = 0 oraz x = 1)
I przypadek x
0 = 0, wówczas
f(0) = a
3−7
| | x3−x | | x(x−1)(x+1) | |
limx→0− |
| = limx→0− |
| = limx→0− (x+1) = 1 |
| | x2−x | | x(x−1) | |
lim
x→0+ a
3−7 = a
3−7
a
3−7 = 1
a = 2
II przypadek x
0 = 1
f(1) = 2sinb
lim
x→1+ 2sinb = 2sinb
| | x3−x | | x(x−1)(x+1) | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| = limx→0− (x+1) = 2 |
| | x2−x | | x(x−1) | |
2sinb = 2
sin b = 1
26 kwi 09:29
Saizou :
Popraw w II przypadku granicę na x→1−, kopiowałem i nie zamieniłem.
26 kwi 09:30
janek191:
| | x*( x −1)*(x +1) | |
a) lim |
| = lim ( x + 1) = 1 |
| | x*(x −1) | |
x →0
− x→0
−
więc a
3 − 7 = 1
a = 2
====
lim ( x + 1) = 2
x→ 1
+
więc
2 sin b = 2
sin b = 1
b = 0,5π
=======
26 kwi 09:37
janek191:
Nie widziałem poprzedniego rozwiązania
26 kwi 09:42