pr
dzonypieczony: Wyznacz nieskończony ciąg geometryczny, w którym suma wszystkich wyrazów o indeksach
| | 3 | |
nieparzystych stanowi |
| |
| | 4 | |
sumy wszystkich wyrazów, a wyraz pierwszy jest o 24 większy od
wyrazu trzeciego.
pomoże ktoś z tym zadaniem ? ?
26 kwi 02:09
Louie314: Suma wyrazów ciągu:
Suma wyrazów o indeksach nieparzystych:
Wiadomo, że:
oraz, że:
a
1=a
3+24
a
1=a
1q
2+24
Z pierwszego równania:
3−3q
2=4−4q
−3q
2+4q−1=0
Δ=16−4*(−3)*(−1)=4
| | 1 | |
Pierwsze rozwiązanie nie spełnia założeń szeregu zbieżnego, więc q= |
| . Z drugiego równania |
| | 3 | |
wyznaczamy a
1:
a
1=27
Zatem:
26 kwi 02:21
dzonypieczony: | | a1 | | 3 | | a1 | |
jezuuuu to ja sie z tym godzine rypałem bo zamiast napisać |
| = |
| * |
| |
| | 1−q2 | | 4 | | 1−q | |
| | a1 | | 3 | a1 | |
to napisałem |
| = |
|
| |
| | 1−q | | 4 | 1−q2 | |
26 kwi 02:24
dzonypieczony: dobra w każdym razie dzięki wielkie
26 kwi 02:24