pr
dzonypieczony: W kwadrat o boku a wpisano okrąg. W ten okrąg wpisano kolejny kwadrat, a w ten kwadrat
kolejny okrąg. Postąpiono tak nieskończenie wiele razy. Wyznacz sumę pól wszystkich
kwadratów
poradzi ktoś? nie mogę znaleść zależności między "a" pierwszego kwadratu a między "a" drugiego
kwadratu wpisanego w okrąg wpisany w pierwszy kwadrat...
25 kwi 23:34
figa:

1 / Kwadrat o boku a
P
1=a
2
| | P2 | | P3 | | 1 | |
to |
| = |
| = |
| = q <1 |
| | P1 | | P2 | | 2 | |
mamy szereg geometryczny zbieżny sum pól kwadratów
S= 2a
2
=======
26 kwi 00:22