Zadania dla gimnazjalistów
Łukasz: Proszę sprawdzić czy dobrze rozumuję
1. Za x groszy można kupić 6 lizaków. Ile lizaków można kupić za y złotych?
z−liczba lizaków za y zł
cena jest wprost proporcjonalna do liczby lizaków, więc x gr/6=y zł/ z, x gr/ 6= 100 y gr/ z,
z tego wychodzi z=600y/ x
2.Wysokość trójkąta równobocznego jest o 1 krótsza od boku tego trójkąta, wobec tego pole tego
trójkąta wynosi: a) (2−√3)2 , b) √3/ (2−√3)2 , c) 3√3 d) 7√3. Wyszło mi,
że żadna odpowiedź nie pasuje. Z równania a√3/2=a−1, a=4+2√3, h=a−1=3+2√3. Po
podstawieniu do wzoru P=ah/2, P=12 +7√3. Liczyłem na kilka sposobów i zawsze wynik był taki
sam.
3 mar 17:07
Basia:
ad.1 dobrze
ad.2
a długość boku
h=a−1
(
a2)
2+h
2 = a
2
Δ=(−2)
2−4*
14*1 = 4−1=3
| | 2−√3 | |
a1= |
| = 2(2−√3) = 4−2√3 |
| | 12 | |
h
1 = 3−2
√3<0 a to jest niemożliwe
| | 2+√3 | |
a2 = |
| = 2(2+√3}=4+2√3 |
| | 12 | |
h
2 = 3+2
√3
P
2 = (2+
√3)(3+2
√3) = 6+4
√3+3
√3+6=12+7
√3
i nie chce być inaczej, ale
| √3 | |
| = U{√3*(7+4√3)}{(7−4√3)(7+4√3)= |
| 7−4√3 | |
czyli odpowiedź b
a,c,d w ogóle nie sprawdzam, bo jest oczywiste, że 12±7
√3 nie może równać się żadnej z tych
liczb
3 mar 19:07