Ciąg
Anawa: Jeżeli
Sn= a1+a2+a3+.......................+an−1+an to
Sn−1= a1+a2+a3+..................an−1 tak ?
Jeżeli tak to
an= Sn−Sn−1
Wobec tego jeśli mam sumę Sn jakiegoś(dowolnego ciągu) to mogę obliczyc jego wyraz an?
Jeżeli mam podany wyraz an ciągu i jesli ten wyraz ciągu nie przypomina wzorem ani ciągu
arytmetycznego czy geometrycznego to jak policzyć z tej postaci sumę?
24 kwi 23:33
Anawa: Szybciutko dopisuję . Poziom liceum
24 kwi 23:40
Louie314: Wzór jest jak najbardziej prawdziwy. Możesz z niego obliczać an, mając sumę Sn. Innych
ciągów niż arytmetyczny i geometryczny na poziomie liceum raczej nie spotkasz (ani na
maturze). Może ew. rekurencję, ale wtedy nie będzie pytania o sumę wyrazów ciągu, tylko o
wyznaczenie jakiegoś wyrazu.
24 kwi 23:49
Louie314: Jeżeli chodzi o inne ciągi, które nie są ani geometryczne, ani arytmetyczne to obliczenie sumy
jest zazwyczaj trudne (o wyprowadzeniu wzoru nie wspominając), dlatego często ograniczamy się
tylko do wykazania ich zbieżności. Oczywiście wyznaczenie sumy nie jest niemożliwe, są pewne
sztuczki, dzięki którym da się obliczać takie sumy, ale dotyczy to tylko specyficznych ciągów.
24 kwi 23:53
Anawa: Dziękuje za odpowiedż
24 kwi 23:59
ICSP: wzór jest prawdziwy dla n ≥ 2.
Przypadek n = 1 należy rozpatrzeć osobno.
25 kwi 09:29