Dowód tożsamości
Paral: Dla n, k, i ∊ N mamy
Próbowałem zastosować indukcję matematyczną względem i. Dla dowolnych n, k oraz i = 1 nie ma
problemu.
Ale w kolejnym kroku próbując udowodnić dla i + 1 nie wiem co zrobić. Starałem się rozpisać
lewą stronę i blokuje się na samym początku
dalej pustka. Ktoś ma pomysł? Albo inną metodę? Z góry dziękuję.
24 kwi 23:29
jc:
1/(1−x)
m−i =(1−x)
i / (1−x)
m
Porównuję współczynnik przy x
r
m−1=2k, r = n−i
Nie wyszło, ale może potrzeba więcej staranności.
25 kwi 00:11
jc: i<m
(1−x)
i−m=(1−x)
i )(1−x)
−m
Współczynnik przy x
r
r=n−i, m=2k+i+1
Ciągle nie to ...
A może to ma coś z zasadą włączania−wyłączania?
25 kwi 01:03
25 kwi 02:36
jc: Wzór
| | | |
Δi f(a) = ∑j | (−1)j f(a+i−j) |
| | |
podstawiamy a=n+2k−i
25 kwi 16:15