7 | 5 | |||
an = | n+ | − ciąg arytmetyczny | ||
4 | 4 |
(a1+an)*n | ||
Wzór na Sn dla ciągu arytmetycznego to Sn = | ||
2 |
7 | 5 | |||
a1 = | *1 + | = 3 | ||
4 | 4 |
(3+74n+54)*n | 74n2+174n | 7 | 17 | |||||
Sn = | = | = | n2+ | n | ||||
2 | 2 | 8 | 8 |
| 7 | 17 | 7 | ||||||||||||||
limn→∞ | = limn→∞ | + | = | = 0,875 | |||||||||||||
n2 | 8 | 8n | 8 |
7n+5 | ||
an= | ||
4 |
7n+12 | ||
an+1= | ||
4 |
7n+12 | 7n+5 | 7 | ||||
r=an+1−an= | − | = | =const | |||
4 | 4 | 4 |
7 | ||
r= | ||
4 |
2a1−(n−1)r |
| 17n+7n2 | 1 | 17n+7n2 | |||||||||||||||||||||
Sn= | *n= | *n= | * | = | |||||||||||||||||||||
2 | 2 | 4 | 2 | 8 |
Sn |
| 17n+7n2 | 7 | |||||||||||
limn→∞ | =limn→∞ | = | = | =0,875 | ||||||||||
n2 | n2 | 8n2 | 8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |