MOZE KTOS CHETNY DO POMOCY
karola: » Stopień wielomianu jest większy od 2 . Suma wszystkich współczynników tego wielomianu jest
równa −18 , a suma współczynników przy potęgach o parzystych wykładnikach jest równa sumie
współczynników przy potęgach o nieparzystych wykładnikach. Wyznacz resztę z dzielenia R(x)
tego wielomianu przez wielomian Q(x)=(x−1)(x+1) .
Zapisz wielomian w postaci ogólnej .R(x)=ax+b
Podaj .a i b
24 kwi 21:23
kbs: W(x)=P(x)(x−1)(x+1) + ax +b
z treści wynika ,że W(1)= −18 i W(−1)=0
zatem a+b= −18 −a + b=0
a=b= − 9
więc R(x)= −9x − 9
24 kwi 21:35