Trygonometria - znajdź kąt α
Jacek:

Na bilardzie ABCD (prostokąt) w punkcie K leży bila. Znajdź kąt α pod jakim bila odbijając się
od
BC, DC, AD, wpadnie do środka AB (czyli S)
|KB|=1
|AB|=2,5
|BC|=1
S− środek |AB|
"kąt padania jest kątem odbicia"
odpowiedź powinna wyjść ctgα=
1912 (nie wiem jak do niej dojść, dlatego proszę o pomoc i
opis krok po kroku, jeżeli to możliwe)
24 kwi 21:10
a7: z podobieństwa trójkątów
LB=x
1/x=1,25/AN
AN=1,25x
DN=1−5/4x
DM=(4−5x)/x
CM=(1−x)/x
DM+CM=2,5 x=10/17
ctgα=17/10
?
24 kwi 22:29
Jacek: Przepraszam bardzo, |BC|=1,5 a nie 1. Ale dziękuję za rozwiązanie, podstawię odpowiednie dane
24 kwi 22:44
a7: DN=3/2−5/4x
DM=(6−5x)/x
CM=(3−2x)/2x
DM+CM=2,5 x=15/17
ctgα=17/15
?
24 kwi 22:53
πesio:
Podstaw dane
============
24 kwi 23:16
24 kwi 23:17
24 kwi 23:20
Marq222: Można prosić o wyjaśnienie tego rysunku i wzoru w odpowiedzi? nie bardzo rozumiem jak on się
odnosi do zadania
25 kwi 11:51
πesio:
K −− punkt w którym znajduje się bila
Rys. w skali 2:1 |AB|=2a=5 , |KB|=e=2 i |BC|=b=3
Droga ( dł.łamanej) jaką przebędzie bila zanim wpadnie
do środka S odcinka AB :
x+y+z+w = |KS
1| −−− dł. przeciwprostokątnej w ΔKS
1M
w tym trójkącie
| |S1M| | | 2b | |
tgα= |
| = |
| |
| |KM| | | e+3a | |
w tym zadaniu : 2b= 3 , a=2,5 , e=1
więc
| 12 | | 19 | |
tgα= |
| lub ctgα= |
| |
| 19 | | 12 | |
25 kwi 12:39
Marq222: Dziękuję bardzo
25 kwi 12:51
πesio:
25 kwi 13:14