matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Nierowność
Mavannkas:
x−2
funkcja f określona f(x)=
dla wszystkich liczb rzeczywistych takich, że x != 0.
x
1
Rozwiąż nierówność ||f(
)|−3|≤4
x+1
24 kwi 19:56
janek191:
x ≠0
2
f(x) = 1 −
x
więc
1
2
f(
) = 1 −
= 1 − 2*(x + 1) = −2 x − 1
x+1
1
x +1
Mamy nierówność I I −2 x − 1 I − 3 I ≤ 4 Dokończ
24 kwi 20:04