Trygonometria
TenTyp: Równanie sin2x
24 kwi 18:01
Louie314: Dokończ polecenie.
24 kwi 18:03
TenTyp: Równanie sin2x cos2x = 0,01 ma w przedziale <0;2π> dokładnie n rozwiązań. Wobec tego
A. n = 0 B. n = 2 C. n=4 D. n=8
Poprawna odpowiedź to D n=8, ktoś wytłumaczy dlaczego?
przekształciłem sobie to równanie mnożąc obustronnie przez 4 i zamieniając lewą
stronę na sin2 2x=125 i nie wiem co dalej, czy to dobrze
24 kwi 18:05
Anawa: | | 1 | |
Zrób wykres funkcji y=sin2x*cos2x i przetnij go prostą o równaniu y= |
| |
| | 100 | |
Odczytaj liczbę rozwiązań. Tu nie pytają o rozwiązania tylko o ich liczbę
24 kwi 18:17
Louie314: sin
2xcos
2x=0,01
(sinxcosx)
2=0,01
| | 1 | | 1 | |
sin2x= |
| lub sin2x=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
Teraz najlepiej narysować wykres funkcji y=sin2x (to zwykłe y=sinx tyko "ściśnięte" dwukrotnie
wzdłuż osi OX) i odczytać liczbę rozwiązań. Rysunek tutaj:
https://prnt.sc/11zeaxa
Widać, że wykres przecina
proste dokładnie w ośmiu punktach, stąd prawidłowość odpowiedzi D.
24 kwi 18:17