pr
dzonypieczony: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny o wyrazach 2, x,... oraz sumie S = −1. Wówczas
prawdą jest, że.....
ktos wytłumaczy dlaczego taki ciąg nie istnieje ? ? z gory dzieki
24 kwi 17:43
dzonypieczony: | | 1 | |
mogę dodać że q wychodzi |
| |
| | 3 | |
24 kwi 18:06
Louie314: Nieskończony ciąg geometryczny 2, x, ...
Stąd:
a
1=2
Suma:
S=−1
Ze wzoru na sumę:
| | a1 | | 2 | | 2 | | 4 | |
S= |
| = |
| = |
| = |
| =−1 |
| | 1−q | | | | | | 2−x | |
4=−(2−x)
4=−2+x
x=6
Zatem:
To oznacza, że |q|>1, bo |3|=3>1. Warunek zbieżności ciągu (szeregu) nie jest spełniony, więc
suma takiego ciągu nie może istnieć (bo ciąg jest rozbieżny).
24 kwi 18:07
dzonypieczony: o kurde dzieki zle se podstawilem zeby q wyliczyc my bad
24 kwi 18:13