proszę o sprawdzenie
anna: w trójkącie równoramiennym ABC w którym AC = BC kąt rozwarty ma miarę 1500
Na boku AB wybrano punkt D tak że ∡ DCB = 300
a) oblicz stosunek pól trójkątów ADC i DBC
b) AC : CD
PADC
a)
= √3
PDBC
b) AC : CD = 1
czy to są dobre wyniki bo nie ma odpowiedzi
24 kwi 17:22
Louie314: Pierwsze się zgadza, bo to wyjdzie:
sin150
√3
=
*2=√3
sin30
2
W drugim wychodzi mi (z twierdzenia sinusów):
sin45
√2
4
=
*
=√3+1
sin15
2
√6−√2
24 kwi 17:52
Louie314:
sin120
W pierwszym miało być
.
sin30
24 kwi 17:55
anna: dziękuję
24 kwi 18:32
Mila:
1)
1
a*d*sin120o
2
√3
2
=
*
=√3
1
a*d*sin30o
2
2
1
2)
a
d
=
⇔
sin45o
sin15o
a
sin45o
=
=... dokończ
d
sin15o
24 kwi 18:42
anna: dziękuję
24 kwi 18:55
a@b:
2/ 4P(ΔABC)=4P=a2 ⇒ 4(P1+P2) =a2
z 1) P1=√3P2 i 4P2=ad
to (√3+1)*ad=a2 \ : ad