prosze o pomoc
karola: Dla jakich wartości parametru m suma wszystkich pierwiastków wielomianu
x3+(m2+12m+34)−(2m2+24m+76)x+8=0 ma wartość równą −2?
Podaj najmniejsze możliwe m
24 kwi 17:15
Mariusz:
Jeżeli wielomian wyglądał tak
x3+(m2+12m+34)x2−(2m2+24m+76)x+8=0
to
m2+12m+34=2
zatem
m2+12m+32=0
(m+6)2−4=0
(m+6−2)(m+6+2)=0
(m+4)(m+8)=0
Najmniejsze możliwe m będzie wtedy wynosiło minus osiem
m = −8
24 kwi 17:30
Louie314: Równanie łatwo sprowadzić do równania kwadratowego, bo:
W(2)=8+4(m2+12m+34)−2(2m2+24m+76)+8=8+4m2+48m+136−4m2−48m−152=0
Potem:
Δ>0
x1+x2+2=−2
lub
Δ=0
x0=−4
24 kwi 17:32
Louie314: Racja ze wzorów Viete'a szybciej
24 kwi 17:33