Wykres
IchIch:

| | 2 | |
Jak narysować obszar y≤ |
| ? |
| | x | |
24 kwi 16:45
ICSP:

Czerwone zakreskowane wraz z czarną krzywą.
24 kwi 16:48
24 kwi 16:49
IchIch:

Według odpowiedzi jest inaczej
24 kwi 16:52
Louie314: A co to jest za prosta po lewej stronie w drugiej ćwiartce?
24 kwi 16:53
IchIch: Samo się pojawia, zignorujmy ją
24 kwi 16:54
ICSP: pewnie przekształciłeś nierówność z postaci:
i stąd różne wyniki.
24 kwi 16:55
IchIch: zgadza się, czyli co mam zrobić żeby dobrze zaznaczyć?
24 kwi 16:56
ICSP: Rozważyć przypadki dla x > 0 , x = 0 , x < 0.
24 kwi 16:57
IchIch: dla x=0 nie ma rozwiązań?
24 kwi 17:01
ICSP: dla x = 0 → prosta x = 0 jest rozwiązaniem
24 kwi 17:04
IchIch: nie rozumiem przypadku x<0 i x=0
24 kwi 17:05
ICSP: weź sobie nierówność −5x ≤ 1 i podziel przez −5 (zaobserwuj co się stanie)
co do przypadku gdy x = 0
xy ≤ 2
0 ≤ 2
a to jest prawda niezależnie od tego jaki weźmiemy y.
Dlatego prosta pionowa x = 0 jest rozwiązaniem.
24 kwi 17:09
IchIch: Czyli wartość dąży do ∞ więc wszystko co jest pod jest rozwiązaniem?
24 kwi 17:10
ICSP: Nigdzie nie wprowadziłem tutaj granicy.
Robisz dokładnie tak jak zwykłą nierówność tylko zamiast dzielić przez jawną liczbę dzielisz
przez parametr.
Jeżeli x > 0 to dzieląc przez x nie zmieniasz znaku nierówności
Jeżeli x < 0 to dzieląc przez x zmieniasz znak nierówności
a , że przez 0 dzielić ni można to należy ten przypadek rozpatrzeć osobno.
24 kwi 17:42