Udowodnij
imie: | | n | |
Udowodnij,że ciąg an zadany równaniem an*lnan = n spełnia an = θ( |
| ) |
| | lnn | |
| | n | |
an*lnan = n ⇔ an = |
| |
| | lnan | |
no i np.
| 1 | | n | | n | | n | |
| * |
| ≤ |
| ≤ 5* |
| |
| 2 | | lnan | | lnan | | lnan | |
No i tyle wystarczy?Czy trzeba cos jeszcze ?
24 kwi 14:58
jc:
a ln a = n
ln a + ln ln a = ln n
a ln a + a ln ln a = a ln n
n + a ln ln a = a ln n
n / (ln n) + (ln ln a)/(ln a)
0 < (ln ln a) / (ln a) < 1
n/(ln n) < a < n/(ln n) +1
(nierówności dla ln a > 1)
24 kwi 16:34
imie: dziekuje
24 kwi 16:38
jc: Pomyliłem się. Poniżej poprawka.
a ln a = n
ln a + ln ln a = ln n
a ln a + a ln ln a = a ln n
n + a ln ln a = a ln n
0< ln ln a < ln a dla a > e
n < a ln n < 2n
n/(ln n) < a < 2 n/(ln n)
Teraz chyb już dobrze...
24 kwi 23:08