udowodnij nierówność
silly goose: Wykaz, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność:
x2+2x2y2+y2 ≥ 2(x2y+xy2)
24 kwi 13:22
problem: Wszystko na lewą stronę:
x
2+2x
2y
2+y
2 − 2x
2y − 2xy
2 =
x
2+x
2y
2 − 2x
2y + x
2y
2 + y
2 − 2xy
2 =
x
2(1 + y
2 − 2y) + y
2(x
2 + 1 − 2x) =
x
2(y − 1)
2 + y
2(x − 1)
2 =
(x(y − 1))
2 + (y(x − 1))
2
Suma kwadratów zawsze ≥ 0
I chyba tyle
24 kwi 13:34
Louie314: x2+2x2y2+y2≥2(x2y+xy2)
x2+2x2y2+y2≥2x2y+2xy2
x2+2x2y2−2x2y−2xy2+y2≥0
x2(2y2−2y+1)−2y2x+y2≥0
Teraz obliczamy deltę po zmiennej x:
Δ=4y4−4y2(2y2−2y+1)=4y2(y2−2y2+2y−1)=4y2(−y2+2y−1)=−4y2(y2−2y+1)=−4y2(y−1)2
Teraz zauważmy, że Δ≤0 dla każdego y. Ponadto współczynnik a naszej paraboli jest większy od
zera (bo a=1), co oznacza, że ramiona paraboli są zwrócone do góry. Zatem cała parabola będzie
leżała nad osią OX lub będzie się z nią stykać dokładnie w jednym punkcie. Taka funkcja nie
przyjmuje wartości ujemnych, co kończy dowód.
24 kwi 13:38
silly goose: Dzięki! nie mogłam wpaść na to jak doprowadzić to wzoru skróconego mnożenia

i dziękuje za
pokazanie innego sposobu
24 kwi 13:43
ICSP: Wprost:
L = x2 + 2x2y2 + y2 = (x−xy)2 + (y − xy)2 + 2(x2y + xy2) ≥ 2(x2y + xy2) = P
24 kwi 13:46