Punkty A = (30,32) i B = (0,8) są sąsiednimi wierzchołkami czworokąta ABCD
Kck: Punkty A = (30,32) i B = (0,8) są sąsiednimi wierzchołkami czworokąta ABCD wpisanego w okrąg.
Prosta o równaniu x−y+2=0 jest jedyną osią symetrii tego czworokąta i zawiera przekątną AC.
Oblicz współrzędne wierzchołków C i D tego czworokąta. Udowodniłem, że |AC| jest średnicą
okręgu, następnie wyznaczyłem prostą przechodzącą przez punkt B i prostopadłą do prostej
x−y+2=0 po to żebym mógł wyrazić wierzchołek D za pomocą jednej niewiadomej. Obliczyłem D
poprzez przyrównanie długości boku |AB| do |AD| i w ten sam sposób chciałem obliczyć punkt C.
To znaczy wyraziłem punkt C przy pomocy prostej zawierającej przekątną |AC| i przyrównałem
boki |AD| i |BC| ale nie otrzymałem z tego żadnego sensownego wyniku. Wychodzi mi xc2=xc2.
Dlaczego przy wyliczaniu wierzchołka D przyrównywanie zadziałało a przy wyliczaniu wierzchołka
C już nie?
23 kwi 23:37
Anawa: A może tak zamiast opisu słownego jakies obliczenia
Naprawde to żle się czyta
23 kwi 23:40
Louie314: Problem polega na tym, że to przyrównanie nic nie da, ponieważ każdy punkt leżący na prostej
|AC| jest równoodległy od punktów B oraz D (gdyż są one symetryczne względem tej prostej).
Zrób tak:
C=(x,x+2)
Skoro |AC| jest średnicą okręgu, to kąt ABC jest prosty. Z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie
prostokątnym ABC:
|AC|2=|BC|2+|AB|2
wtedy Ci wyjdzie.
24 kwi 00:05
jc:
u = B−A
u' =D−A
v=(1,−1)
u' = (−24, −30)
D= (6, 2)
A teraz znajdź C
24 kwi 00:09