matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
.
xyz:
Pomoże ktoś rozwiązać to równanie:
π
y'+2ytgx=4y
2
tgx z warunkiem początkowym y(
)=1 Prawdopodobnie jest to równanie
4
Bernoulliego.
23 kwi 23:32
kat666:
Tak, to równanie Bernoulliego.
y'
1
+2 tg x
=4 tg x
y
2
y
−1
y'
u=
⇒ u'=
y
y
2
u'−(2tg x)u= 4 tg x a to jest równaniem liniowym.
24 kwi 11:41
Mariusz:
To równanie jest też równaniem o rozdzielonych zmiennych y'+2ytgx=4y
2
tgx y'=4y
2
tgx−2ytgx y'=2tgx(2y
2
−y)
y'
=2tgx
2y
2
−y
dy
=2tgxdx
2y
2
−y
24 kwi 13:15