matematykaszkolna.pl
ostrosłup blabla: Zadanie dla Szkolniaka emotka Podaj zależność między miarą kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy i miarą kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa prawidłowego n−kątnego
23 kwi 23:02
Szkolniak: Już się próbuję emotka
23 kwi 23:44
Szkolniak: Hmm.. w sumie jedynie co na razie zrobiłem to rozrysowałem sobie trójkątny i czworokątny i próbuję znaleźć tę zależność. Jeśli w każdym ostrokącie prawidłowym n−kątnym oznaczę sobie długość boku w podstawie jako 'a', a długość wysokości jako 'H', to jestem w stanie użyć w każdym przypadku funkcji
 H 
trygonometrycznej tangens i wyrazić to jako stosunek '

'.
 a 
Próbowałem nawet użyć funkcji arcustangens żeby jakoś opuścić równania z tangensami i żeby wyszła zależność typu, przykładowo, 3β=α, ale też nie idzie.. Rozrysować sobie teraz pięciokątny i szukasz może coś w stylu jakiegoś ciągu, którego wyrazami
 tgβ 
byłyby wyniki podzielenia

?
 tgα 
24 kwi 00:16
Louie314: Rysowanie nie pozwoli niestety wyznaczyć tej zależności. Spróbuj uzależnić promień okręgu wpisanego i opisanego na podstawie wielokąta foremnego od długości jego boku (np. a) oraz od liczby jego boków (np. n). Dzięki temu będziesz w stanie podać tangensy tych kątów dla dowolnych ostrosłupów prawidłowych, bo będziesz znał długości odcinków w podstawie.
24 kwi 00:52
Szkolniak: Właśnie nie podchodziłem do tego że sam rysunek mi coś da, ale wolałem sobie to rozrysować i mieć wizję tego jak to wygląda − może coś by mi to dało. Spróbuję za chwilę tak jak mówisz, zobaczymy co z tego wyjdzie
24 kwi 01:01
figa: I jak? dokończone? emotka
26 kwi 00:23
z makiem: Szkolniak to cienias, już pewnie zmienił nick, bo mu głupio, że nie rozkminił banalnego zadania
26 kwi 00:32
figa: chπ ?
26 kwi 00:35
qpa:
26 kwi 00:43
Anawa: rysunekAC bok n−kąta OB=r − promień okręgu wpisanego w n−kąt OC=R− promień okregu opisanego na n−kącie
OB r 180 

=

= cos

OC R n 
26 kwi 00:50
Szkolniak: z makiem XD
26 kwi 00:58
figa: @Anawa rysunek, prawie "dzieło sztuki"
26 kwi 01:03
qpa: ale r to nie promień, ale długość promienia
26 kwi 01:04
qpa: czepiam się?
26 kwi 01:05
rzep:
26 kwi 01:07
Anawa: Jeśli w ten sam sposób rozumiemy geometrię
26 kwi 01:10
Anawa: Zresztą to wszystko może okazać się za chwilę nieważne Generał Skrzypczak mówi ze wojna z Rosją nieunikniona Panowie Targalski i Bartosiak mówią nam że możemy Rosję atakowac bo jest słaba i my mamy wyższy wzrost gospodarczy niż oni . Pchają nas w tę wojnę. A my się martwimy takimi rzeczami
26 kwi 01:22