ostrosłup
blabla:
Zadanie dla
Szkolniaka 
Podaj zależność między miarą kąta nachylenia krawędzi bocznej
do płaszczyzny podstawy
i miarą kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
ostrosłupa prawidłowego n−kątnego
23 kwi 23:02
Szkolniak: Już się próbuję
23 kwi 23:44
Szkolniak: Hmm.. w sumie jedynie co na razie zrobiłem to rozrysowałem sobie trójkątny i czworokątny i
próbuję znaleźć tę zależność.
Jeśli w każdym ostrokącie prawidłowym n−kątnym oznaczę sobie długość boku w podstawie jako 'a',
a długość wysokości jako 'H', to jestem w stanie użyć w każdym przypadku funkcji
| | H | |
trygonometrycznej tangens i wyrazić to jako stosunek ' |
| '. |
| | a | |
Próbowałem nawet użyć funkcji arcustangens żeby jakoś opuścić równania z tangensami i żeby
wyszła zależność typu, przykładowo, 3β=α, ale też nie idzie..
Rozrysować sobie teraz pięciokątny i szukasz może coś w stylu jakiegoś ciągu, którego wyrazami
| | tgβ | |
byłyby wyniki podzielenia |
| ? |
| | tgα | |
24 kwi 00:16
Louie314: Rysowanie nie pozwoli niestety wyznaczyć tej zależności. Spróbuj uzależnić promień okręgu
wpisanego i opisanego na podstawie wielokąta foremnego od długości jego boku (np. a) oraz od
liczby jego boków (np. n). Dzięki temu będziesz w stanie podać tangensy tych kątów dla
dowolnych ostrosłupów prawidłowych, bo będziesz znał długości odcinków w podstawie.
24 kwi 00:52
Szkolniak: Właśnie nie podchodziłem do tego że sam rysunek mi coś da, ale wolałem sobie to rozrysować i
mieć wizję tego jak to wygląda − może coś by mi to dało.
Spróbuję za chwilę tak jak mówisz, zobaczymy co z tego wyjdzie
24 kwi 01:01
figa:
I jak? dokończone?
26 kwi 00:23
z makiem:
Szkolniak to cienias, już pewnie zmienił nick, bo mu głupio, że nie rozkminił banalnego
zadania
26 kwi 00:32
figa:
chπ ?
26 kwi 00:35
qpa:
26 kwi 00:43
Anawa:

AC bok n−kąta
OB=r − promień okręgu wpisanego w n−kąt
OC=R− promień okregu opisanego na n−kącie
26 kwi 00:50
Szkolniak: z makiem XD
26 kwi 00:58
figa:
@
Anawa
rysunek, prawie "dzieło sztuki"

26 kwi 01:03
qpa:
ale r to nie promień, ale długość promienia
26 kwi 01:04
qpa:
czepiam się?
26 kwi 01:05
rzep:
26 kwi 01:07
Anawa: Jeśli w ten sam sposób rozumiemy geometrię
26 kwi 01:10
Anawa: Zresztą to wszystko może okazać się za chwilę nieważne
Generał Skrzypczak mówi ze wojna z Rosją nieunikniona
Panowie Targalski i Bartosiak mówią nam że możemy Rosję atakowac bo jest słaba i my mamy wyższy
wzrost gospodarczy niż oni .
Pchają nas w tę wojnę. A my się martwimy takimi rzeczami
26 kwi 01:22