matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wyrażenie algebraiczne
kek:
uprość wyrażenie 4(x − 2)
2
− 4(x
2
+ 4)
23 kwi 20:10
Mila:
=4*[(x−2)
2
−x
2
−4]= =4*(x
2
−4x+4−x
2
−4)=4*(−4x)=−16x
23 kwi 20:56